Κιναίσθηση - Κέντρο Φυσικοθεραπείας / Κωνσταντίνος Ελ. Πετρίδης - Φυσικοθεραπευτής
Αρχική
Βιογραφικό
Ο χώρος μας
Θεραπείες
Πελματογράφημα
Eπικοινωνία
Πελματογράφημα

Τι είναι η Εμβιομηχανική;

 • Η εμβιομηχανική ασχολείται με τη μελέτη των δυνάμεων που ασκούνται σε βιολογικά συστήματα και πιο συγκεκριμένα στον άνθρωπο καθώς και με την κίνηση του σε διάφορες δραστηριότητες (βάδιση, τρέξιμο, άλματα κλπ). Το Πελματογράφημα στο κομμάτι της εμβιομηχανικής περιορίζεται στην μελέτη των κάτω άκρων (Κινητική – Κινηματική ανάλυση). Σκοπός αυτής της εξέτασης λοιπόν είναι ο εντοπισμός όποιων δυσμορφιών στο πέλμα, δυσλειτουργιών στη βάδιση και η αντιμετώπισή τους.


Τι είναι το Πελματογράφημα;

 • Το βασικό εργαλείο που θα βοηθήσει να καταλήξουμε στη σωστή διάγνωση και να συστήσoυμε την κατάλληλη θεραπεία είναι ο πελματογράφος. Μια πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου ο ασθενής θα κληθεί είτε να σταθεί (στατική ανάλυση) είτε να περπατήσει (δυναμική ανάλυση) και θα καταγράψει με ακρίβεια την κατανομή των δυνάμεων-πιέσεων που ασκούνται σημειακά στα πέλματά του, το λεγόμενο πελματογράφημα.
Ενδεικτικές παθήσεις για την διεξαγωγή πελματογραφήματος και την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων.


Κανονική - Ουδέτερη Θέση


Υπτιασμός (VARUS)


Πρηνισμός (VALGUS)


Πλατυποδία

 • Είναι η ελάττωση ή και η εξάλειψη της ποδικής καμάρας με σύγχρονη βλαισοποδία της πτέρνας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το πέλμα με όλο το βάρος του σώματος. Η κίνηση μπορεί να προκαλέσει την πίεση ή τον ερεθισμό κατά μήκος των πελμάτων, κούραση στη βάδιση και σε μία γενικότερη καταπόνηση του ασθενή, πόνο στις πτέρνες και στις ποδικές καμάρες καθώς επίσης και πόνο χαμηλά πίσω από το γόνατα.
  Είναι μια από τις πιο συχνές παραμορφώσεις του άκρου ποδός, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Φυσιολογικά η ποδική καμάρα αρχίζει να αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12-18 μηνών αφού δηλαδή το βρέφος αρχίσει να περπατάει και ολοκληρώνεται γύρω στα 5-6 χρόνια.
  Έτσι είναι φυσικό όλα τα παιδιά 2-3 ετών να έχουν ένα βαθμό πλατυποδίας που οφείλεται στην ελαστικότητα των συνδέσμων και στην αδυναμία ακόμη ελέγχου της μυϊκής λειτουργίας των ποδιών τους.Κοιλοποδία

 • Είναι η ψηλά σχηματισμένη αψίδα του ποδιού. Αυτός ο τύπος πέλματος έχει την ποδική καμάρα αρκετά ψηλότερα από το φυσιολογικό. Κατά τη διάρκεια της βάδισης η ποδική καμάρα δεν μπορεί να διαταθεί με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματική η απορρόφηση της ταλάντωσης του βάρους του σώματος.
  Κατά συνέπεια το βάρος του σώματος κατά την διάρκεια της βάδισης πέφτει μόνο στη πτέρνα και μπροστά στις βάσεις του μεταταρσίου.
  Η πάθηση αυτή έχει κληρονομικά αίτια. Η υπερβολική κοιλοποδία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στα γόνατα, στα ισχία και χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα.Βλαισό Μεγάλο Δάκτυλο (Κότσι)

 • Ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι, μια επώδυνη ,σύνθετη παραμόρφωση των οστών και των μαλακών μορίων της πρώτης ακτίνας του άκρου, γνωστή ως «κότσι». Η αιτιολογία της δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη. Είναι 10 φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Στην εμφάνισή της προδιαθέτουν  ενδογενείς καθώς και εξωγενείς παράγοντες.

 • Εξωγενείς
  Στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια
  Παρατεταμένη ορθοστασία
  Συνεχής μεταφορά βαρέων αντικειμένων
  Άρση βαρών

 • Ενδογενείς
  Ραιβό μετατάρσιο
  Κληρονομικότητα
  Πρηνισμός  οπισθίου ποδός
  Κοντός Αχίλλειος τένοντας
  Γενικευμένη χαλαρότητα αρθρώσεων
  Μεγάλη διαμετάρσια γωνία
  Νευρομυϊκές διαταραχές (εγκεφαλική παράλυση)
  Αρθρίτιδες (ρευματοειδής, ουρική)


Κάλοι

 • Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις είναι η αντίδραση του δέρματος των ποδιών κατά της συνεχούς πίεσης και καταπόνησης που οφείλεται κυρίως στα ακατάλληλα παπούτσια. Ως άμυνα, σχηματίζεται σκληρό δέρμα, το οποίο μεγαλώνει εσωτερικά, σε κωνικό σχήμα, δημιουργώντας ένα σκληρό πυρήνα και εμφανίζεται συνήθως στα σημεία των αρθρώσεων με μορφή σκληρού εξογκώματος.
  Έχει χαρακτηριστικό έντονο πόνο, ο οποίος προκαλείται από την πίεση του πυρήνα στα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος.
  Η αντιμετώπιση των κάλων και των σκληρύνσεων, όπως κάθε πάθηση, απαιτεί τις γνώσεις ενός ειδικού και προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού.

 • Συμβουλές
  • Προτιμάτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια. Επιλέγετε φαρδιά τακούνια που διανέμουν σωστά το βάρος. Εξετάστε αν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, το απαραίτητο ύψος και πλάτος στο εσωτερικό του υποδήματος για να μπορεί να χωρέσει το πόδι σας. Τα υποδήματα να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα έτσι ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε προεξέχοντα σημεία.
  • Χρησιμοποιήστε φυσική ελαφρόπετρα για απολέπιση.
  • Χαρίστε στα πόδια σας ένα ευεργετικό ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό.
  • Ενυδατώστε καθημερινά τα πόδια σας με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος
  • Για την ασφαλή αφαίρεση των κάλων εμπιστευτείτε τον ποδολόγο σας.
  • Σε προχωρημένες καταστάσεις εξεταστείτε με πελματογράφο για την καταγραφή πιέσεων και την κατασκευή ορθοτικού βοηθήματος προκειμένου να εξισορροπηθούν οι πιέσεις.
  • Μην παραμελήσετε τις σκληρύνσεις σας και τις αφήσετε να δημιουργήσουν εσωτερικό αιμάτωμα.
  • Περιποιηθείτε τα πόδια σας όπως περιποιήστε το υπόλοιπο σώμα σας.


Μεταταρσαλγία

 • Η μεταταρσαλγία είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τον πόνο ή την ταλαιπωρία στη περιοχή του ταρσού.
  Με αυτόν τον όρο, μια ή περισσότερες από τις οστικές ενώσεις του ταρσού γίνονται επίπονες και δημιουργούνται φλεγμονές συνήθως από υπερβολική κόπωση ή από την κακή ανατομία του πέλματος.
  Η μεταταρσαλγία μπορεί να προκαλέσει μώλωπες στη περιοχή των σφυρών αλλά και τσούξιμο, κάλο κάτω από το μετατάρσιο καθώς και μούδιασμα στη περιοχή των δακτύλων.
Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

 • Η φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα . Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους αθλητές  και ιδιαίτερα τους δρομείς. Ο πόνος είναι δυνατός και πολλές φορές έχει περιγράφει από τους πάσχοντες ως «περπάτημα πάνω σε βότσαλο ή μυτερή πέτρα».
  Ο φυσικοθεραπευτής συλλέγει πληροφορίες από τον ασθενή για να καταλάβει αρχικά τη φύση του προβλήματος του. Στη συνέχεια κατόπιν δυναμικού πελματογραφήματος είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο ζευγάρι ορθωτικών πελμάτων (πάτων) για την αποκατάσταση του προβλήματος. Τα πέλματα είναι διαφορετικών πυκνοτήτων και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις δραστηριότητες, και τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Έτσι επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού αποφεύγοντας λανθασμένους πρηνισμούς και υπτιασμούς καθώς επιτυγχάνεται και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια βάδισης ή τρεξίματος.
  Από την πλευρά του ο φυσικοθεραπευτής υποδυκνύει διατάσεις για την πελματιαία απονεύρωση, του υποκνημιδίου και γαστροκνημίου μυών. Τα φυσικοθεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται είναι αυτά που είναι κατάλληλα για την απομάκρυνση της φλεγμονής (υπέρηχα, κρυοθεραπεία, shock wave κ.α.). Συμπληρωματική θεραπεία αποτελούν ο πάγος (10 - 15 λεπτά για 2-3 φορές την ημέρα), αντιφλεγμονώδη και έλεγχος του προγράμματος της προπόνησης.


Νευρίνωμα Morton

 • Είναι ένας ερεθισμός του πελματιαίου νεύρου που εντοπίζεται στο τρίτο μετατάρσιο διάστημα και περιγράφεται σαν οξύς και έντονος πόνος στην περιοχή του ταρσού και των δακτύλων. Το νευρίνωμα Morton παρουσιάζεται γενικά από τις δυσαναλογίες που οδηγούν τα οστά να συμπιέζουν το νεύρο.


Άκανθα Πτέρνας

 • Είναι μια προβολή - επιμήκυνση του οστού στο μπροστινό μέρος της πτέρνας με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια άκανθα η οποία με την κακή στήριξη του σώματος θα ερεθίσει τη γύρο περιοχή. Τότε παρουσιάζεται έντονος πόνος στην πτέρνα κατά τη βάδιση αλλά και κατά την ορθοστάτηση. Είναι συνηθέστερο σε ανθρώπους με υψηλές ποδικές καμάρες.

 

   

Αρχική | Βιογραφικό | Ο Χώρος μας | Θεραπείες | Πελματογράφημα | Επικοινωνία | Όροι Χρήσης
Πετρίδης Κωνσταντίνος © | design by DrGraphics